Çiftçi Coşkun: Hayvancılıkta kriz derinleşiyor, çözüm destekte

Ramazan ayı öncesinde Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) 40 bin canlı hayvan ithal edeceğini açıklaması, yerli üreticiler arasında büyük tepkilere neden oldu. İthal et politikalarının küçük ve orta ölçekli hayvancılık yapan çiftçileri zarara soktuğunu belirten üreticiler, yerli hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini savunuyor.

Gebze’nin Cuma Köyü’nde hayvancılıkla uğraşan İlhan Coşkun, sektörde yaşanan sıkıntıları ve ithalat politikasının etkilerini değerlendirdi. “Hayvancılık büyüğüyle küçüğüyle can çekişiyor. Biz tam biraz para kazanmaya başladığımızda ithalatla zarar ediyoruz. Vatandaş ucuz et aldığını sanıyor ama ne yediğini bilmiyor” diyen Coşkun, yerli üreticinin girdi maliyetleri nedeniyle zorlandığına dikkat çekti.

Yem fiyatları uçuşta, üretici zorda

Hayvancılıkta en büyük sorunun girdi maliyetleri olduğunu belirten Coşkun, yem fiyatlarının el yaktığını söyledi. “50 kiloluk bir çuval yem 750-800 TL. Vadeli alırsa 800 TL’yi geçiyor. Bir hayvana bu yem ancak 2-3 gün yetiyor. Daha az verirsek verim alamıyoruz” ifadelerini kullanan Coşkun, süt hayvancılığının da benzer sorunlarla boğuştuğunu dile getirdi. “Bir çuval süt yemi 950 TL. En iyi inek günlük 20 kilo süt verse bile maliyetleri kurtarmıyor mu? Sadece yem değil; saman, işçilik, su, elektrik derken hayvancı zarar ediyor.”

Hayvan pazarları durgun, canlı baskül fiyatları dipte

Hayvan pazarlarında hareketliliğin azaldığını belirten Coşkun, “Geçen hafta bir arkadaşım altı hayvanını pazara götürdü, birini bile satamadan geri getirdi. Canlı baskül fiyatları dipte. İnsanlar yüksek maliyetler nedeniyle hayvancılıktan uzaklaşıyor” dedi. Batı kentlerinde meraya çıkma imkanının da olmamasının bu durumu daha da zorlaştırdığını belirtti.

Kurban Bayramı öncesi umutsuz bekleyiş

Yaklaşan Kurban Bayramı ile ilgili beklentilerini de paylaşan Coşkun, “Bu yıl bayramdan ümidimiz yok. Canlı baskül fiyatlarının 400 TL seviyesinde olmasını bekliyoruz. Ancak bu durumda maliyetlerimizi kurtarabiliriz” diye konuştu.

Sektördeki krizin sürekli derinleştiğini vurgulayan Coşkun, “Yeni nesil bu işi öğrenmiyor, yapmıyor. Para kazanamadığı için haklı olarak uzak duruyor. Bunun sonucu olarak gelecekte protein eksikliği gibi ciddi beslenme sorunları yaşanabilir” ifadelerini kullandı.

Önerilen Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON GİRİLEN İÇERİKLER