Madencilerin kahramanlığı “K-Ömür” belgeseliyle anlatılacak

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden işçileri, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgedeki arama kurtarma çalışmalarına destek vererek birçok hayatın kurtarılmasına katkı sağladı.

Zonguldak’tan bölgeye giden madenciler, taş kömürünü çıkarmak için kullandıkları “domuz damı”, “ayı bacağı”, “sarma” gibi kazı teknikleriyle enkaz altındaki vatandaşlara ulaşarak büyük bir özveri gösterdi.

Madencilerin kahramanlıklarını anlatmak ve yaşanan acıları unutturmamak amacıyla Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) tarafından hazırlanan “K-Ömür” isimli belgesel, depremlerin ikinci yılında izleyiciyle buluşacak.

Yaklaşık 40 dakika süren belgeselde, arama kurtarma çalışmalarına katılan 4 maden işçisinin ve 5 depremzedenin duygu ve düşüncelerine yer verildi. Belgeselin gala gösterimi, yarın Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Gösterime madencilerin aileleri ve depremzedeler de davet edildi. Belgesel ayrıca video paylaşım ve sosyal medya platformlarında da izlenebilecek.

“Madencilere duydukları minnet gözlerinden okunuyor”

Belgeselin yönetmeni Gürkay Gündoğan, yaptığı açıklamada, madencilerin deprem bölgesinde hayat kurtarmak için gösterdiği çabanın unutulmayacağını vurguladı.

Madencilerin kurtarma anlarını kayda almalarını istediklerini belirten Gündoğan, ortaya çıkan görüntülerin büyük yankı uyandırdığını ifade etti.

Yüzlerce video arasından seçmeler yaparak belgeseli hazırladıklarını aktaran Gündoğan, “Belgeselimize ‘K-Ömür’ adını verdik çünkü kömür yerin metrelerce altından çıkarılıyor ve madenciler bu uğurda ömür harcıyor. Bu ismin, belgeseli en iyi anlatan başlık olacağını düşündük.” dedi.

Belgeselin duygusal anlar içerdiğini dile getiren Gündoğan, şunları kaydetti:

“Yüzlerce kurtarma videosunu izlerken çok duygulandık. Madencilerin ‘girilmez’ denilen yerlere girdiğini, birçok vatandaşımızı enkaz altından kurtardığını gördük. Onların neler yaptığını, depremzedelerin neler yaşadığını anlatmak adına önemli bir çalışma yaptığımızı düşünüyoruz. Umarım bu belgesel, gerekli dersleri almamıza katkı sağlar ve bir daha böyle acılar yaşamayız.”

Madencilerin varlığının Zonguldak’ta olağan bir durum olduğunu belirten Gündoğan, “Madencileri hep gördüğümüz için kamuoyu onların nasıl bir gayret içinde olduklarını fark edemeyebiliyor. Ancak deprem bölgesinde ‘Zonguldak’tan, madencilerden geliyoruz.’ dediğimizde insanların gözleri doluyor, madencilere duydukları minnet gözlerinden okunuyor.” ifadelerini kullandı.

“Belgesel, farkındalık oluşturmak için yapılan bir çalışma”

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil ise madencilerin deprem bölgesindeki çalışmalarının ülke genelinde büyük takdir topladığını belirtti.

Deprem sonrası 3 bin 850 madencinin bölgede görev yaptığını, 400’e yakın kişinin enkazdan kurtarıldığını aktaran Yeşil, “Madencilerimiz yer altındaki çalışma koşullarında uyguladıkları yöntemleri, enkaz altında bir hayata nefes olmak için de kullandı ve bunda başarılı oldu.” dedi.

Hazırlanan belgeselin, asrın felaketini unutturmamak ve farkındalık oluşturmak amacı taşıdığını vurgulayan Yeşil, “Madencilerimizin gösterdiği fedakârlığı anlatmak ve gelecekte benzer felaketlere daha hazırlıklı olmak için bu çalışmayı hayata geçirdik.” diye konuştu.

Önerilen Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON GİRİLEN İÇERİKLER