Düşük kur politikaları nedeniyle ihracatta rekabet gücü zayıflayan sanayiciler, hem dış hem de iç pazarda Çin mallarının baskısı altında kalıyor.
ABD’nin ithalatını azaltmasıyla Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika’daki etkisini artıran Çin, Türkiye’nin bu pazarlarda ihracat artış hızının yavaşlamasına yol açarken, çok sayıda sektörde rekabet dengesini de bozuyor. Son iki yılda Türkiye’nin tüketim malı ithalatı çift haneli artarken, Çin’den ithalat 2020’de 22 milyar dolar seviyesindeyken 2023’te 42 milyar dolara ulaştı.
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Kutlu Karavelioğlu, Çin’in sanayi ve ticaret stratejisini tartışmanın önemine dikkati çekerek, “Çin, devlet politikalarıyla sunduğu desteklerle haksız rekabete neden oluyor. Bunun sürdürülebilir bir durum olmadığı açık” dedi.
Karavelioğlu, Çin’den Türkiye’nin geçen yıl 11 milyar dolarlık makine ithal ettiğini belirterek, toplam makine ithalatının yüzde 25’inin bu ülkeden yapıldığını, sektörün dış ticaret açığının dörtte üçünün Çin kaynaklı olduğuna işaret etti.
İç pazarda da artık ucuz değiliz
Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Kurucu Başkanı Burak Önder, Çin’in ihracatta agresif politikalar izlediğini belirterek, “Türkiye, ana pazarı AB dahil olmak üzere ihracatta dezavantajlı duruma düştü. Aynı zamanda iç pazarda da ucuz değiliz. Sanayicinin desteklenmesi gerekiyor” dedi.
Çelik tüketiminin yarısı ithal
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan da Çin’in düşük fiyat politikalarının sektörü olumsuz etkilediğini belirtti. Yayan, “Geçen yıl ana çelik ürünlerinde 17,5 milyon ton ithalat yapıldı. Toplam 38,3 milyon tonluk tüketimin yaklaşık yarısı ithal edildi” dedi.
Ayakkabı sektörü dış ticaret açığı vermeye başladı
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, ayakkabı sektörünün uzun yıllar dış ticaret fazlası verdiğini ancak 2023 ve 2024 yıllarında açık vermeye başladığını belirterek, “2023’te sektörde 550 milyon dolar dış ticaret açığı oluştu. Bu açığın en önemli nedenlerinden biri Çin’den gelen ithalat” dedi.
Otomotivde ana sanayici bile Çin’den parça getiriyor
Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) yetkilileri, çin mallarının otomotiv sektöründe de yaygınlaştığını belirterek, “Ana sanayiciler bile Uzak Doğu’dan parça getirmeye başladı. Bu durum Türk otomotiv sanayisi için endişe verici” ifadelerini kullandı.
Yetkililer, Türkiye’nin Çin ile dış ticaret dengesini sağlamak için yeni stratejiler geliştirmesi gerektiğini vurguluyor.