Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin bitkisel ürün denge tablolarını açıkladı. Verilere göre, bitkisel ürünlerde en yüksek yeterlilik derecesi yüzde 573,6 ile fındıkta gerçekleşti.
TÜİK verilerine göre, tahıl ürünleri toplamı için 2023-2024 piyasa döneminde yurt içi üretimin yurt içi talebi karşılama derecesi yüzde 111,9 olarak hesaplandı. Tahıl üretiminde en büyük paya sahip buğdayın yeterlilik derecesi yüzde 118,4 olurken, bu oran durum buğdayında yüzde 228,6, diğer buğdayda yüzde 106 olarak belirlendi.
Yem sanayisinin önemli girdilerinden arpanın yeterlilik derecesi yüzde 115,7, mısırın yüzde 96,5, soyanın ise yüzde 4,1 olarak kayıtlara geçti.
Meyveler ve içecek bitkilerinde en yüksek yeterlilik derecesi yüzde 573,6 ile fındıkta gerçekleşti. Turunçgiller grubunda yer alan meyvelerin tamamında üretimin kendine yeterli olduğu belirlendi. Yeterlilik derecesi çayda yüzde 95,8, Antep fıstığında yüzde 110,4, muzda yüzde 93,8, cevizde ise yüzde 80,3 olarak hesaplandı.