Yeşilçam’ın unutulmaz isimlerinden Zeki Alasya’nın vefatının üzerinden 10 yıl geçti. Sanat dünyasına derin izler bırakan usta oyuncu, 8 Mayıs 2015’te hayatını kaybetmişti.
Tam adı Zeki Şenol Alasya olan sanatçı, 18 Nisan 1943’te İstanbul Şehzadebaşı’nda dünyaya geldi. Aslen Kıbrıslı olan Alasya, eğitimine Beyazıt İlkokulu’nda başladı, ardından Robert Kolejine devam etti. Henüz 15 yaşındayken babasını kaybeden Alasya, genç yaşta rehberlik, marangozluk ve tabelacılık gibi işlerde çalıştı.
Sanat hayatına 1959’da Milli Türk Talebe Birliği Tiyatrosu’nda amatör olarak adım atan Alasya, burada tanıştığı Metin Akpınar’la uzun yıllar sürecek dostluğuna ilk adımı attı. Arena Tiyatrosu ve Ulvi Uraz Tiyatrosu’nda sahneye çıkan sanatçı, 1965’te sahnelenen “Hababam Sınıfı” oyunuyla dikkat çekti.
1967’de Haldun Taner, Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan ile birlikte Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nu kuran Alasya, burada hem oyuncu, hem yazar hem de yönetmen olarak görev yaptı. Sinema kariyerine 1972’de “Karaoğlan Geliyor” filmiyle adım atan Alasya, aynı yıl “Sev Kardeşim” filmiyle büyük beğeni topladı.
Yönetmen Ertem Eğilmez’in teşvikiyle sinemaya yönelen Alasya, Metin Akpınar ile birlikte 1973’ten itibaren Türk sinemasında unutulmaz ikililerden birini oluşturdu. İkili, 37 yıl boyunca komedi ağırlıklı pek çok filmde birlikte rol aldı.
Zeki Alasya, 75 filmde rol alırken, 25 filmin de yönetmenliğini üstlendi. “Aslan Bacanak”, “Petrol Kralları”, “Köşe Kapmaca”, “Elveda Dostum” gibi filmler onun hem kamera önünde hem de arkasında imzasını taşıdığı yapımlar arasında yer aldı.
1998’de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Devlet Sanatçısı” unvanına layık görülen Alasya, 2010’da Altın Portakal, 2011’de ise İstanbul Film Festivali Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne değer görüldü.
Sanatçının rol aldığı son film 2009 yapımı “Aşk Geliyorum Demez”, son dizisi ise 2014’te yayınlanan “Küçük Ağa” oldu. Karaciğer rahatsızlığı nedeniyle 2 Nisan 2015’te hastaneye kaldırılan Alasya, 8 Mayıs 2015’te hayatını kaybetti. Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.
Metin Akpınar, yıllar süren dostluklarıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Biz birbirini çok seven ama çok ayrı yapıda insanlardık. Her şeyimiz ortaktı Zeki ile. O sevgi sinemaya da yansıdı” ifadelerini kullanmıştı.
Zeki Alasya, aralarında “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım”, “Vatan Kurtaran Şaban”, “Keşanlı Ali Destanı” gibi tiyatro eserlerinin ve “Mavi Boncuk”, “Salak Milyoner”, “Köyden İndim Şehre”, “Yalancı Yarim”, “Tatlı Dillim” gibi filmlerin de bulunduğu pek çok unutulmaz yapıma imza attı. Sanatçının koleksiyon merakı ise heykel ve otomobiller üzerineydi.
Usta sanatçı, hem tiyatro sahnesinde hem de beyazperdede Türk halkının kalbinde derin izler bırakarak anılarda yaşamaya devam ediyor.